Politika uporabe piškotkov

Ta politika uporabe piškotkov opredeljuje informacije o piškotkih in piškotkom podobnih tehnologijah, ki jih upravljavec ANANDA DR. D.J., d.o.o., Clevelandska ulica 45, 1000 Ljubljana uporablja na spletnem mestu https://dejanjaric.com/. Splošne informacije o obdelavi osebnih podatkov pa najdete v naši politiki zasebnosti.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ustvarjene z obiskom spletne strani in vsebujejo informacije (zaporedje črk in številk), ki jih uporabnikova naprava (npr. računalnik, tablični računalnik ali mobilni telefon) naloži, ko obiščete spletno mesto.

Kakšen je njihov namen?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku spletnega mesta prijazne spletne storitve. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša.

Piškotke uporabljamo zato, da izvemo več o načinu, kako uporabniki uporabljajo našo vsebino spletne strani.  Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni uporabnikove preference in izkušnje in s tem pomagajo izboljšati vašo uporabniško izkušnjo, ko obiščete spletno stran. Upravljavec uporablja piškotke le za zbiranje informacij, ki zadevajo uporabo spletnega mesta in za optimizacijo svojih marketinških aktivnosti. Podatki se ne obdelujejo na individualni ravni.

Piškotki se uporabljajo v različne namene:

– da ohranjajo funkcionalnost spletnega mesta (piškotki omogočajo pravilno delovanje strani, da se lahko premikate po spletni strani in uporabljate njene možnosti)

– pri izboljševanju in učinkovitosti delovanja spletnega mesta (piškotki za zbiranje statistike o navadah spletnega uporabnika, torej, kako uporabniki uporabljajo spletno stran in katere strani obiskujejo najpogosteje)

– pri personalizaciji uporabniške izkušnje (piškotki spletni strani omogočajo, da si zapomni vaše odločitve in ob naslednjem obisku prilagodijo posamezno spletno stran, da lahko pridete hitro do želenega)

– omogočanje nakupa v spletni trgovini

– pri povezovanju spletnega mesta z družbenimi omrežji kot je Facebook, Instagram

– pri optimiziranju tržnih vsebin (da vam lahko ponudimo vsebine, ki so pomembne za vas in vaše interese)

Katere piškotke uporabljamo?

Spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, od katerih ima vsaka določeno funkcijo.

Uporabljamo sejne piškotke, ki se medtem, ko uporabnik brska po spletni strani, začasno shranijo v računalniški spomin in se zbrišejo, ko uporabnik zapre spletni brskalnik ali ko je potekel določen čas (s potekom seje).

Trajni piškotki pa ostanejo na uporabnikovem računalniku tudi, ko zaprete brskalnik (približno 6 mesecev). Uporabljajo se za primer, da na spletnem mestu ostane ime ali geslo shranjeno in ni ju potrebno vsakih znova vpisovati ob obisku spletnega mesta.

Podrobneje so vrste piškotkov, ki jih uporabljamo, opredeljene v nadaljevanju:

Facebook

Pri spletnem oglaševanju uporabljamo storitev Facebook prilagojena občinstva (Facebook Custom Audiences), ki omogoča, da se vam kot Facebook uporabniku, po tem, ko ste prostovoljno vnesli svoj e-mail naslov ali opravili nakup na našem spletnem mestu, na vaši Facebook strani prikazujejo usmerjeni in vašim željam prilagojeni oglasi z naše spletne ponudbe in predvsem dodatni popusti in akcije. V nastavitvah svojega profila na Facebooku si lahko pogledate, ali smo vas vključili v takšno promocijo (zavihek »Advertisers and Businesses« oziroma »Oglaševalci in podjetja«). Spremembe lahko opravite na zavihku »Ad Settings« oziroma »Nastavitve Oglasov – Oglasi na podlagi podatkov partnerskih podjetji«.

Z obiskom uporabnika našega spletnega mesta se vzpostavi povezava s strežnikom Facebook. Naše spletno mesto za namene trženja uporablja Facebook Pixel zlasti zato, da lahko ponudimo zanimive oglase na Facebooku tistim uporabnikom, ki so obiskali naše spletno mesto. Preko Facebook Pixel uporabljamo piškotke, ki omogočajo preverjanje, ali je bil uporabnik preusmerjen na naše spletno mesto po tem, ko je kliknil oglase na Facebooku, s čimer sledimo učinkovitosti oglasov na Facebooku in omogočimo neprestano optimizacijo našega spletnega mesta

Podatki, zbrani o vas na ta način, ostajajo za nas anonimni, zato preko teh podatkov ni mogoče pridobiti osebnih informacij ali jih uporabiti za povezovanje z identiteto uporabnika. Če je uporabnik naše spletne strani prijavljen v uporabniški račun drugega ponudnika npr. Facebook, lahko ti ponudniki sledijo aktivnostim obiskovalca na naši spletni strani, v skladu z njihovimi pogoji in nastavitvami uporabniškega računa pri tem ponudniku, četudi uporabnik ni dovolil uporabe oglaševalskih piškotkov. Če Facebook poveže te podatke z lokalnim uporabniškim računom, naše podjetje nima vpliva na obseg ali nadaljnjo uporabo podatkov, ki jih zbira Facebook. Več o namenu in obsegu pridobivanja podatkov in nadaljnji obdelavi na Facebooku, kakor tudi o svojih pravicah in možnostih nastavitve zaščite zasebnosti, si lahko preberete na Facebook nasvetih za varstvo podatkov: https://www.facebook.com/policy.php

Google in YouTube

Uporabljamo piškotke Google Analytics, ki jo ponuja Google Inc., s katerimi se beleži statistika o tem, kako uporabniki uporabljajo spletno stran. Pridobljeni podatki (analiza) nam omogočajo, da pridobimo splošne vzorce uporabe našega spletnega mesta, in sicer na kakšen način uporabniki pridejo do našega spletnega mesta, beležijo število obiskov, število ogledanih strani, aktivnosti uporabnikov, kako pogosto se uporabniki vračajo na naše spletno mesto. Podatki nam pomagajo tudi beležiti težave, ki jih imajo uporabniki našega spletnega mesta. Povejo nam tudi, ali je naše oglaševanje učinkovito ali ne. Piškotke analiziramo, da bi lahko izboljšali delovanje spletnega mesta, uporabnikom strani prikazali zanimive ponudbe in s tem optimizirali uspešnost oglasov.

Storitve Google uporabljajo piškotke za zbiranje informacij o uporabi storitev, vendar so ti podatki anonimizirani in nam ne omogočajo identifikacije posameznika.

Za prikazovanje videovsebin na spletnem mestu uporabljamo tudi spletni servis You Tube (Google Inc.). Piškotek servisa You Tube se na uporabnikovo napravo naloži šele po tem, ko uporabnik sproži video.

Piškotke lahko zavrnete tako, da izberete ustrezne nastavitve v vašem brskalniku, vendar upoštevajte, da morda ne boste mogli uporabljati vseh funkcij našega  spletnega mesta. Google Analytics piškotke lahko onemogočite na spletni povezavi https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Več informacij o pogojih uporabe in zasebnosti najdete na spletni strani podjetja Google https://policies.google.com/privacy?hl=sl.

Urejanje nastavitve piškotkov

Uporabnik spletnih strani se sam odloči, ali bo dovolil namestitev posameznih piškotkov ali ne. Navodila, kako to stori, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Nastavitve zanje lahko uporabnik nadzira in spreminja v svojem spletnem brskalniku:

Na naši spletni strani uporabnikom ponujamo možnost, da se odločijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov. Uporabnik lahko spreminja nastavitve piškotkov na spodnjem gumbu:

Nastavitve vplivajo le na analitične piškotke in piškotke za namene trženja, ne vplivajo pa na nujne piškotke, ki se skladno z Zakonom o elektronskih komunikacijah Republike Slovenije (ZEKom-1) še naprej nameščajo. V primeru, da v brskalniku naknadno izbrišete piškotke, zamenjate napravo ali spletni brskalnik, morate postopek nastavitve piškotkov izvesti še enkrat.

Upoštevajte, da če v brskalniku popolnoma onemogočite piškotke, je možno, da nekateri deli spletnega mesta in spletne trgovine ne bodo delovali pravilno; npr. brskanje po spletnem mestu, nakupna aktivnost in tudi prilagojene dejavnosti, na primer oglaševanje.

Da bi zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje naše spletne strani, uporabnikom priporočamo, da piškotke sprejmete.

Posredovanje osebnih podatkov tretjim osebam

Podatkov, zbranih z uporabo piškotkov, ne delimo s tretjimi osebami. Izjema so naši pogodbeni obdelovalci, ki skrbijo za IT storitve in marketinške aktivnosti.

Izjema so tudi statistični podatki o obisku in uporabi spletnih mest, za katere se uporabljajo platforme Google Analytics, Facebook, YouTube, Instagram, LikedIn, MailerLite in ActiveCampaign.

Pravice glede obdelave osebnih podatkov?

V zvezi z obdelavo osebnih podatkov imate določene pravice, ki so podrobneje opredeljene v naši politiki zasebnosti, ki vam je dostopna tukaj.

Vsa dana soglasja lahko kadarkoli prekličete, kot opredeljeno v točki Urejanje nastavitev piškotkov v brskalniku.

Kontakt in spremembe

Za vse nadaljnje informacije o piškotkih ali obdelavi osebnih podatkov, nas kontaktirajte na info@drdejanjaric.com.

Ta politika piškotkov se lahko kadarkoli spremeni. Zadnja verzija bo vedno na voljo na https://dejanjaric.com/politika-uporabe-piskotkov/.

Posodobljeno dne: 05.06.2024.